piątek, 12 października 2018

Rolada z pieczarkowym wnętrzem

Prosty i smaczny pomysł na rodzinny obiad. Pasta pieczarkowa oraz ser sprawiały, że danie pomimo swojej prostoty jest pyszne. Taka rolada sprawdzi się również na wszelkiego rodzaju świętach czy domowych uroczystościach. 



1 filet z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
Czosnek granulowany
100 g wędzonego surowego boczku
200 g pieczarek
2 cebule
100 g żółtego sera
Olej do skropienia

Pieczarki kroimy w plastry lub po prostu na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w piórka. Cebulę szklimy na rozgrzanej patelni, dodajemy pieczarki. Gdy się przesmażą przekładamy je do blendera lub maszynki do mielenia mięsa. Pieczarki z cebulą blendujemy na gładką pastę.  Filet z piersi kurczaka kroimy na cienkie płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso układamy na kształt prostokąta, tak aby płaty zachodziły na siebie. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa i czosnkiem granulowanym. Następnie na mięsie rozkładamy połowę wędzonego boczku. Na boczek wykładamy przygotowaną pastę pieczarkową oraz starty na drobnych oczkach żółty ser. Całość zwijamy w ciasny rulon. Wierach rolady przyprawiamy przyprawą do mięsa oraz obkładamy resztą boczku. Mięso układamy na foli aluminiowej, skrapiamy loejem i szczelnie zwijamy. Pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 50 minut. Przed końcem pieczenia otwieramy folię aby mięso się zarumieniło.




1 komentarz: