niedziela, 14 października 2018

Zupa brukselkowa z ziemniakami

Jesienna aura za oknem zachęca do wypróbowywania kolejnych zup. Podczas ostatniej wizyty na targu zauważyłam brukselkę i nie sposób było mi z tego pomysłu zrezygnować. Obawiając się gorzkiego posmaku naciętą brukselkę namoczyłam w mleku. I udało się! O goryczy nie  było mowy.
A więc kto odważny - niech próbuje rozsmakować się w tych kapustkach. Smacznego!


Składniki:
2 łyżki masła
1 cebula
1 marchewka
1,25 l bulionu
4 ziemniaki
350 g brukselki
150 ml śmietanki 30%
posiekany koperek
sól, pieprz

Wykonanie:
Brukselkę obieramy i nacinamy u dołu w krzyżyki. Moczymy ją co najmniej 1h w mleku.
W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i smażymy ok 4 minuty.
Do warzyw wlewamy gorący bulion i gotujemy zupę na wolnym ogniu.
Następnie dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki  i brukselkę. Gotujemy ok 10 minut do miękkości warzyw. Odstawiamy z ognia. 
Dodajemy posiekany koperek i śmietanę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

1 komentarz:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia