poniedziałek, 15 października 2018

Kluski lane




Kluski lane idealne do rosołu :) Z kluskami lanymi mam dwa skojarzenia: jedno bardzo nieprzyjemne, zmora dzieciństwa – zupa mleczna z lanymi kluskami... okropieństwo... i te kożuchy je oblepiające... brrr.
Natomiast drugie, to jeden z ulubionych smaków dzieciństwa – rosół z kluskami lanymi.

  • 1 jajko,
  • 30 g mąki,
  • sól

Mąkę wsypać do miseczki, dodać jajko, sól i łyżkę zimnej wody. Całość wymieszać na jednolitą masę, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki. Ciasto powinno być lejące. 


Wlewać na wrzącą wodę lub rosół (ja gotuję w rosole) najlepiej przez zęby widelca - wówczas są cienkie i długie.


astawa z 

2 komentarze:

  1. Ja leję takim malutkim strumieniem i mieszam w garnku. Wychodzi mgiełka i takie najbardziej lubię.

    OdpowiedzUsuń