Tarta dyniowo-morelowa z gruszkami | Mienta blog
Ciasta i torty

Tarta dyniowo-morelowa z gruszkami

Tą pyszną tartę przygotowałam jakiś czas temu i przed urlopem chciałam się podzielić z Wami przepisem. Niestety awaria komputera przesunęła plany w czasie. Co się odwlecze, to nie uciecze :) Zachęcam do przygotowania tego prostego, szybkiego i przepysznego deseru :)

tarta dyniowo morelowa z gruszkami 1 - Tarta dyniowo-morelowa z gruszkamitarta dyniowo morelowa z gruszkami 2 - Tarta dyniowo-morelowa z gruszkami

ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki krupczatki
  • 1 łyżka  cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany

nadzienie:

  • 3 łyżki puree z dyni
  • 2 łyżki konfitury z moreli

dodatkowo:

  • 3 małe gruszki (użyłam rocha)
  • łyżka konfitury z moreli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki startej tonki (opcjonalnie)

tarta dyniowo morelowa z gruszkami 3 - Tarta dyniowo-morelowa z gruszkamitarta dyniowo morelowa z gruszkami 4 - Tarta dyniowo-morelowa z gruszkami

Obie mąki przesiewamy z cukrem pudrem, po czym siekamy je z masłem.

Dodajemy żółtko i śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto.

Wkładamy je do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i przekładamy do formy do pieczenia (moja miała około 20×25 cm).

Na wierzch nakładamy dynię wymieszaną z konfiturą morelową oraz gruszki pokrojone w cieniutkie plasterki (1mm).

Resztę konfitury podgrzewamy w rondelku, aż stanie się bardziej płynna. Dodajemy do niej cynamon i tonkę.

Za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy gruszki.

Całość pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

tarta dyniowo morelowa z gruszkami 5 - Tarta dyniowo-morelowa z gruszkamitarta dyniowo morelowa z gruszkami 6 - Tarta dyniowo-morelowa z gruszkami

 

 

 

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

2 komentarze

  • Skomentuj Wypieki Beaty 15/10/2018 at 15:04

    Fajna tarta :)

    • Skomentuj Mienta 17/10/2018 at 10:47

      Dzięki :)

    Komentuj