Tą pyszną tartę przygotowałam jakiś czas temu i przed urlopem chciałam się podzielić z Wami przepisem. Niestety awaria komputera przesunęła plany w czasie. Co się odwlecze, to nie uciecze :) Zachęcam do przygotowania tego prostego, szybkiego i przepysznego deseru :)
ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki krupczatki
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
nadzienie:
- 3 łyżki puree z dyni
- 2 łyżki konfitury z moreli
dodatkowo:
- 3 małe gruszki (użyłam rocha)
- łyżka konfitury z moreli
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki startej tonki (opcjonalnie)
Obie mąki przesiewamy z cukrem pudrem, po czym siekamy je z masłem.
Dodajemy żółtko i śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto.
Wkładamy je do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i przekładamy do formy do pieczenia (moja miała około 20×25 cm).
Na wierzch nakładamy dynię wymieszaną z konfiturą morelową oraz gruszki pokrojone w cieniutkie plasterki (1mm).
Resztę konfitury podgrzewamy w rondelku, aż stanie się bardziej płynna. Dodajemy do niej cynamon i tonkę.
Za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy gruszki.
Całość pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
2 komentarze
Fajna tarta :)
Dzięki :)