poniedziałek, 15 października 2018

Krem z papryki

  Idealny o każdej porze roku.

SKŁADNIKI:

Łyżka oliwy
Marchewka
Cebula
2 ząbki czosnku
4 spore papryki (czerwone)
Buliona warzywny (ok 2 szklanki)
Łyżka koncentratu pomidorowego
Sól
Pieprz
Ostra papryka
Słodka papryka
Zioła prowansalskie


PRZYGOTOWANIE:
Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę, dodajemy pokrojona w drobną kostkę cebulę, po chwili czosnek. Marchew ścieramy na tarce i dodajemy do reszty. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę, dodajemy do garnka. Całośc chwilkę przesmażamy i zalewamy bulionem tak, aby bulion sięgał centymetr nad warzywa. Zmniejszamy gaz i dusimy do miękkości-ok 15 minut. Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy. Całość blendujemy, Do podania grzanki szosnkowe.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz