poniedziałek, 15 października 2018

Sernik dyniowy

Sernik dyniowy zawsze kojarzy mi się z jesienią. Jego piękny kolor i smak zachęcają do upieczenia.
Poniżej podałam Wam również jak przygotować puree z pieczonej dyni. Można je wykorzystać do ciast, pierogów, klusek, zupy itp.
Ja przygotowuję zawsze więcej i przechowuję w słoiku w lodówce.
Na blogu znajdziecie również inne ciasta z dynią, pierogi z dynią i inne smakowitości .
Teraz zapraszam na wspaniały sernik i życzę smacznego.

Ciasto
300 g mąki pszennej
100 g masła
3 łyzki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany

Na stolnicę wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, wbić jajko, dodać śmietanę i zimne pokrojone w kostkę masło.
Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na dno tortownicy o średnicy 24cm.

Masa serowa
350 g puree z dyni
1 kg sera wiaderkowego
1 szklanka cukru pudru
1 budyń waniliowy
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Lukier
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki ciepłej wody
Wszystkie składniki utrzeć

Jak przygotować puree z dyni
Dynię podzielić na mniejsze kawałki wraz ze skórą. Włożyć do naczynia żaroodpornego , nakryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C około 1 godziny lub dłużej, zależy od wielkości naszych kawałków dyni.
Można sprawdzić czy dynia już upieczona, wkładając wykałaczkę w miąższ. Musi wejść jak w masełko.
Dynię studzimy, obieramy ze skóry, odciskamy wodę i blendujemy  na gładko.

Ser zmiksować z cukrem pudrem i z puree z dyni. Dodać jajka i ponownie zmiksować. Wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną i zmiksować do połączenia składników.
Masę serową wlać na ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1 godzinę.
Wyłączyć piekarnik i zostawić do wystudzenia w piekarniku.
Po wyjęciu  polukrować.



1 komentarz: