Tym razem będzie obiadek na słodko według pomysłu Madzi. Ryż z jabłkami z odrobiną cynamonu spowoduje, że ten fantastyczny zapach będzie się rozchodził po całym Waszym domu.

Idealnym dodatkiem do tego dania jest odrobina gęstej śmietany albo wersja odrobinę mniej kaloryczna – jogurt naturalny.

Ryż z jabłkami możecie zjeść zarówno na ciepło ale także bez podgrzewania następnego dnia…

Pychotka…

Składniki (na 4 porcje)

  • dwa woreczki ryżu
  • 8-10 jabłek
  • 3-4 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki cukru

Przepis na ryż z jabłkami

  1. Ryż gotujemy ok. 4-5 minut krócej aniżeli przepis na opakowaniu. Będzie jeszcze pieczony. Odcedzamy.
  2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  3. Jabłka doprawiamy do smaku cukrem i cynamonem. Jeśli będą zbyt mało słodkie dodajecie odrobinę więcej cukru.
  4. Na dnie foremki do zapiekania układamy część ryżu, następnie jabłka, ryż i wierzch posypujemy cynamonem.
  5. Wkładamy ryż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na około 25 minut. Warto przykryć go folią aluminiową aby się za bardzo nie spiekł.

Pyszny ryż z jabłkami

Smacznego!