piątek, 12 października 2018

Pizzerinki.




Zapraszam na pizzerinki. Myślę, że dzieci byłyby z nich najbardziej zadowolone 😊
U mnie w domu w prawdzie nie ma już małych dzieci, ale kiedy robię pizzerinki
wszyscy cieszą się właśnie jak dzieci :)
Z tej porcji składników wyszło mi 15 pizzerinek. Wycinałam je przykrywką od puszki :)
Kiedyś wycinałam miseczką i też były super.
Co do dodatków to wiadomo, co kto lubi :) Moje chłopaki uwielbiają tuńczyka,
więc musiał koniecznie być tuńczyk. Oprócz tego pieczarki, cebula, szynka
i oczywiście ser.
Do pizzerinek nie daję za dużo dodatków ponieważ są małe i nie ma na nich
zbyt wiele miejsca. Sos zrobiłam ze swojego przecieru pomidorowego, ale
możecie zrobić go również z pomidorów w puszce lub jeśli chcecie na szybko
to po prostu posmarować pizzerinki keczupem.


Składniki:
Zaczyn:
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 płaska łyżeczka cukru
50 g. drożdży
2 łyżki mąki

Ciasto:
3,5 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju

Sos:
1 szklanka przecieru pomidorowego domowego lub 1 puszka pomidorów
1 ząbek czosnku
sól.pieprz
1 łyżka oregano

Dodatki:
150-200 g. sera żółtego
kilka plastrów szynki
4 pieczarki
1 cebula
1 puszka tuńczyka


Wykonanie:
Do miseczki wlać mleko, dodać cukier, pokruszone drożdże i mąkę.
Wymieszać i odstawić na 10-15 minut.


Do dużej miski wsypać mąkę, sól, dodać wyrośnięty zaczyn i ciepłą wodę.
Wyrabiać ciasto, na koniec dodać olej. Cały czas wyrabiać. Ja wyrabiałam
mikserem z hakami. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i odstawić
na około godzinę do wyrośnięcia.


W między czasie przygotować sos.
Przecier wlać do rondelka i zagotować. Dodać czosnek sól i pieprz.
Gotować, aż sos odparuje i zgęstnieje. U mnie starczyło 20 minut.
Dodać oregano i zostawić do przestudzenia.
Jeśli robicie sos z pomidorów w puszce to najlepiej je zblendować i wtedy gotować.

Ser zetrzeć na tarce, szynkę pokroić na małe kawałki, pieczarki w cienkie plastry,
a cebulę w półplasterki. Tuńczyka odsączyć.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąka.
Delikatnie zagnieść i rozwałkować na placek. Jeśli ciasto będzie się kleić to można
delikatnie podsypać mąką, ale nie za dużo bo będzie twarde.
Lepiej posmarować dłonie olejem.

W rozwałkowanym placku wyciąć koła miseczką lub tak jak ja przykrywka od puszki.


Gotowe koła można dodatkowo rozciągnąć rękoma. Następnie układać na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia.
Placki posmarować sosem, zostawiając wolne brzegi.


Na sos wyłożyć ser i dodatki.


Zostawić na 10 minut żeby delikatnie podrosły. ale nie jest to konieczne.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni 15-20 minut.




Pizzerinki podałam z sosem czosnkowym.

2 komentarze:

  1. Aga przepis super.Wczoraj robiłam, wszystko zjedzone od ręki.

    OdpowiedzUsuń