PESTO ALLA CALABRESE

włoskie pesto

PESTO ALLA CALABRESE


Zapraszam do zrobienia domowego pesto na bazie czerwonej papryki i serów Pecorino Romano i ricotty. Idealnie nada się na pieczywo lub do makaronów. Porcja pesto jest na około 4-6 osób dlatego proporcje możemy podzielić na połowę. 

Jeżeli masz już gotowe pesto i szukasz inspiracji, to zapraszam do bardzo prostego, szybkiego przepisu na makaron penne z pesto alla calabrese. Kliknij, aby przejść do przepisu.


Składniki

paryka czerwona 4 szt
• ser Pecorino Romano 90 g
• ser ricotta 100 g
• migdały 100 g
ząbek czosnku 1 szt
cebula biała 1 szt
• oliwa z oliwek 1 łyżka
sól i czarny pieprz do smaku
• sok z cytryny do smaku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Pozbawiamy papryki gniazd nasiennych i wstawiamy do piekarnika na 180ºC. Pieczemy aż do momentu kiedy skóra zacznie pękać. Proces nie powinien zająć więcej niż 30 minut. Studzimy i ściagamy skórę. Zblanszowane i obrane migdały miksujemy na mniejsze kawałki. Na odrobinie oliwy z oliwek smażymy poszatkowaną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy poszatkowany czosnek i chwilę smażymy. Do blendera dodajemy papryki, starty ser Pecorino, ricottę, cebulę z czosnkiem i migdały. Całość mieksujemy na gładką pastę. Doprawiamy solą oraz opcjonalnie do smaku cytryną.