Tortilla z czarnym czosnkiem

Nigdy nie jadłam czarnego czosnku, więc gdy dostałam słoiczki do wypróbowania, byłam bardzo ciekawa jego smaku. Czarny czosnek to tak naprawdę biały czosnek poddany procesowi fermentacji.W wyniku tego procesu zmienia się smak. Czosnek traci swoją ostrość i nabiera słodkiego posmaku (przypomina on nieco suszone śliwki, lukrecję lub ocet balsamiczny). Przemianie ulega też konsystencja ząbków - staja się nie tylko granatowo-czarne, ale też miękkie i nieco kleiste (jak serek topiony).

Składniki
- 50 g pieczarek
- 1 ogórek
- 1 czerwona papryka
- garść rukoli
- 1 pierś z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 100 g jogurtu naturalnego
- kilka ząbków czarnego czosnku
- tortille
- sól i pieprz

Przygotowanie:
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy. Fileta z kurczaka kroimy w plasterki i smażymy. Następnie studzimy i siekamy. Jogurt naturalny mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Ogórka obieramy i wraz z papryką kroimy w kawałki. Tortille podgrzewamy i na każdą kładziemy po trochę każdego ze składników, polewamy sosem czosnkowym i zwijamy.

 
 

Komentarze

  1. Ale apetycznie wyglądają te tortille :) Ja też odkryłam niedawno czarny czosnek link. Ma o wiele więcej właściwości zdrowotnych niż biały i ma ciekawe walory smakowe. Ja najczęściej dodaję go do mięs, sosów i marynat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zainspirowanawkuchni26 czerwca 2019 12:15

      Dziękuję bardzo :) Ja też od niedawna go używam i jestem mile zaskoczona jego smakiem i właściwościami :) Pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz