Jabłkowe Crêpes Suzette

Drukuj
10.10.2018   Magda

Crêpes Suzette to klasyczny francuski deser z naleśników skąpanych w karmelowym sosie, pomarańczach, z efektywnym flambirowaniem likieru pomarańczowego. W mojej odsłonie postawiłam na jesienne smaki dojrzałych, słodkich jabłek i aromat cynamonu. Do tego podpalanie w pachnącej, słodkiej brandy. Takiemu deserowi trudno się oprzeć, ale czasem aż trzeba zgrzeszyć 🙂

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • łyżka oleju i odrobina do smarowani patelni
  • 3/4 szklanki mąki
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli

Na jabłka w karmelu:

  • 3 średnie, słodkie jabłka
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 150ml wrzątku
  • szczypta cynamonu
  • kieliszek Brandy

 

Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, olej, sól, cukier waniliowy i zwykły – wszystko razem mieszamy dokładnie. Następnie, do mokrych składników przesiewamy mąkę i wszystko razem mieszamy rózgą na jednolite, dość rzadkie ciasto. 

 

Z gotowego ciasta smażymy naleśniki na delikatnie przesmarowanej olejem patelni – najlepiej przecierać ją kawałkiem ręcznika papierowego umoczonego w oleju. Upieczone naleśniki odkładamy na talerz.

 

Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Jeśli używamy dużych jabłek, ćwiartki kroimy jeszcze na pół.

 

Porcje po 4 naleśniki najlepiej jest zrobić na dwóch osobnych patelniach, a składniki na jabłka podzielić na pół między patelniami. Możemy także zrobić to danie na 1 patelni, wtedy składamy naleśniki na mniejsze trójkąty – ćwiartki składamy jeszcze na pół. Poniżej podaje przepis jak wykonać 1 porcje.

 

4 naleśniki składamy na ćwiartki, odkładamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy na nie jabłka i smażymy do chwili aż zaczną się lekko przypiekać. Podczas pieczenia staramy się rzadko mieszać jabłka aby się nie rozpadły. Do podsmażonych jabłek dodajemy cukier, cynamon, kolejną łyżkę masła, zmniejszamy ogień i smażymy chwilę do rozpuszczenia masła i cukru. Następnie wlewamy na patelnię połowę z przygotowanej porcji wrzątku, czekamy chwilę aż zredukuje – maksymalnie 3 minuty.

 

Jabłka na patelni zgarniamy na brzegi a na środek układamy złożone w ćwiartki naleśniki. Kolistymi ruchami patelni pokrywamy naleśniki sosem z patelni. Na patelnie wlewamy połowę kieliszka Brandy i podpalamy – najlepiej zrobić to zapalarką zbliżoną do powierzchni patelni, wtedy płomień nie buchnie wysoko jak w chwili podpalenia alkoholu przez palnik gazowy. Flambirujemy całość aż niebieski płomień zgaśnie.

 

Po wypaleniu alkoholu danie jest gotowe od razu do podania.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.