czwartek, 11 października 2018

Sucharki zwykłe albo sucharki papieskie Lucyny Ćwierczakiewiczowej


Sucharki papieskie w/g Lucyny Ćwierczakiewiczowej
Przepis oryginalny, cyt:
„Zważyć 7 jaj ze skorupkami,
ile zaważą tyle wziąść miałkiego cukru, a ile 6 jaj zaważy tyle najpiękniejszej mąki. Całe jajka rozbić w garnku z cukrem do białości, następnie dosypać mąkę, i albo trochę cytrynowej skórki, albo tłuczonego anyżu. Tę massę wylać na blachę oliwą wysmarowaną i upiec w dość gorącym piecu, pilnując, aby nabrało koloru, a jednak nie spaliło się. Gdy ciasto wystygnie, pokrajać go w cienkie plasterki i ususzyć w bardzo wolnym piecu”.


Zmieniłam mąkę zwykłą na orkiszową, dodałam orzechy i żurawinę.
Podaję przybliżoną wagę jajek. Ma to znaczenie, bo waga 7 jajek w skorupkach to waga cukru, a waga 6 jaj to waga mąki.
W przybliżeniu wygląda to tak:

  • 7 jajek,
  • 458g cukru / waga 7 jajek /,
  • 394g mąki orkiszowej jasnej / waga 6 jajek /,
  • 100g orzechów laskowych,
  • 100g suszonej żurawiny.

Ciasto przygotowujemy identycznie jak w przepisie poniżej. Używamy tylko większej prostokątnej foremki o rozmiarach 30x25 i pieczemy nieco dłużej, też do suchego patyczka.

Sucharki mają niesamowity smak! Jako dodatek do kawy, herbaty, jogurtu, soku, mleka,... Umoczone tylko chwilkę, rozpływają się w ustach. Wkurzające, bo wciągają i uzależniają:)   
Można je dodatkowo wzbogacić, dodając do ciasta posiekane orzechy, migdały czy suszone owoce.
Jak nigdy nie liczę żadnych kalorii, tak w tym przypadku policzyłam, przerażona ilością cukru. Całość ciasta, / blacha z piekarnika /, to około 4100kcal, a w przeliczeniu na jednego sucharka, to około 90kcal. Dużo? Nie! Jeśli ciasto pokroimy jeszcze cieniej, będzie ich mniej w przeliczeniu na sztukę.
Wystarczy jeden sucharek do kawy, resztę można schować w suche i mało dostępne miejsce, podbierając od czasu do czasu😃
=======================================================================

  
 Sucharki zwykłe

Potrzebujemy

  • 260g mąki orkiszowej jasnej,
  • 3 jajka,
  • 190g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200g orzechów laskowych,
  • 100g suszonej żurawiny.

Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Dodajemy mąkę z proszkiem, orzechy i żurawinę. Mieszamy do połączenia.
Masę wyłożyłam  do półokrągłej foremki o rozmiarach 33x10, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Można użyć innej zwykłej prostokątnej foremki.
Pieczemy w temp. 180st. około 30 minut, do suchego patyczka.
Kiedy ciasto po upieczeniu wystygnie, kroimy ostrym nożem na kawałki o grubości 1-1,5cm
Układamy pokrojone kawałki ciasta na blasze wyłożonej papierem i suszymy w piekarniku w temp. około 160st. od czasu do czasu uchylając drzwiczki piekarnika.
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print