Sałatka warstwowa gyros

Pyszna i efektownie wyglądająca warstwowa sałatka gyros. Doskonała na każdą domową imprezę oraz jako pełnowartościowe danie. Sycąca i dobrze przyprawiona. Jednym słowem konkretna! Takie dania najbardziej uwielbiam :) Zamiast kapusty pekińskiej  pojawia się tutaj żółty ser i szczypiorek. Jak dla mnie to bardzo udane połączenie. Zachęcam do wypróbowania przepisu :)



Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka
przyprawa gyros
4 jajka
1 średnia cebula
200g sera żółtego
puszka kukurydzy konserwowej
majonez
keczup
szczypiorek / nać pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Po czym smażymy na oleju i przyprawiamy przyprawą gyros. Przekładamy do wysokiej i najlepiej przezroczystej salaterki. Posypujemy drobno posiekaną cebulką. Wyrównujemy. Polewamy keczupem tworząc kratkę, a następnie całość smarujemy cienką warstwą majonezu. Odcedzamy kukurydzę i przekładamy ją jako kolejną warstwę do salaterki. Jajka ugotowane i wcześniej ostudzone obieramy, kroimy w kosteczkę, po czym przekładamy do salaterki. Całość znów polewamy keczupem i smarujemy cienką warstwą majonezu. Sałatkę dekorujemy żółtym serem startym na najgrubszych oczkach i posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem / natką pietruszki.




Komentarze

Popularne posty