Pieczona owsianka z porzeczkami


Pieczona słodka owsianka z kwaśnymi czerwonymi porzeczkami, którą można zajadać nie tylko na ciepło ale również na zimno. Sprawdzi się w chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy ciepłego śniadania, które da nam energii na parę godzin.

Składniki:
2/3 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. mleka
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
jajko
szczypta cynamonu
szklanka czerwonych porzeczek


  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
  • W misce połączyć jajko,mleko, syrop klonowy.
  • Dodać płatki i cynamon. Wymieszać.
  • Wsypać porzeczki i ponownie delikatnie przemieszać.
  • Przelać owsiankę do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Zapiekać około 30 minut i podawać na ciepło lub zimno.

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne