Babeczki dyniowe

spot_img

Do tej pory miałam na stronie tylko jeden przepis na babeczki dyniowe, które w rzeczywistości były bardziej drożdżowymi bułeczkami o smaku dyni. Chciałam upiec coś, co było by prostsze w przygotowaniu, nie wymagało tyle czasu (wiadomo, im dłużej robi się drożdżowe, tym lepiej), a przy tym miało wyczuwalny smak dyni. Testy robiliśmy wspólnie z moimi maluchami w zeszły weekend – kto lubi takie migawki z rodzinnego gotowania/pieczenia, tego zapraszam na mój Instagram. Gotowe babeczki dyniowe wyszły dokładnie tak, jak sobie wyobrażałam: są lekko wilgotne, a przy tym puszyste i aromatyczne. Dodatkowe smaczki to nadzienie z budyniu i tradycyjna kruszonka. Coś czuję, że to będzie u nas hit tej jesieni – nasi przyjaciele już je pokochali, mam nadzieję, że i Wam zasmakują :)

Babeczki piekłam w wysokich papilotkach tulipanach. Można zrobić je samemu z papieru do pieczenia, film z instrukcją znajdziecie również u mnie na Instagramie, w podpiętych relacjach „Triki i hacki”. Z podanych proporcji zrobiłam 12 dużych babeczek. Jeśli nie macie ochoty robić samemu papilotek tulipanów, babeczki można upiec też w standardowych, wystarczy rozłożyć ciasto na 14-16 sztuk.

Babeczki dyniowe – jak to zrobić?

YouTube player

Babeczki dyniowe

Składniki na babeczki dyniowe:

2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki mielonych goździków (można zastąpić przyprawą do piernika lub pominąć)
1 jajko
1,5 szklanki puree z dyni (ok. 370-400 ml) Jak łatwo je przygotować można zobaczyć w tym wpisie
150 ml oleju

Składniki na nadzienie:

Opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
1 łyżka cukru
1 szklanka mleka

Składniki na kruszonkę

40 g masła
5 łyżek mąki
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowywania do robienia babeczek warto zacząć od zrobienia budyniu, żeby miał czas się przestudzić. Rozpuszczamy budyń i cukier w szklance mleka i od razu przelewamy do rondelka. Podgrzewamy mieszając energicznie drucianą trzepaczką – dzięki temu w budyniu nie będzie grudek. Kiedy pojawią się pierwsze bąbelki, wyłączamy ogień i odstawiamy do przestudzenia.

Wcześniej warto przygotować sobie również kruszonkę i papilotki tulipany (o ile zdecydujecie się właśnie na takie). Gotowe papilotki znajdziecie moim Sklepie Ciastkożercy o tutaj. Żeby przygotować kruszonkę, wystarczy zagnieść razem wszystkie składniki: miękkie masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy.

Suche składniki na babeczki dyniowe, czyli: mąkę, cukier, proszek, sodę i przyprawy, mieszamy razem w misce.

W osobnej misce mieszamy mokre składniki na babeczki, czyli: puree z dyni, olej, jajko.

Mieszamy razem mokre i suche składniki. Nie dużej niż do połączenia, zbyt długie mieszanie sprawi, że babeczki nie będą tak ładnie rosły.

Do papilotek nakładamy po 1 łyżce ciasta.

Na warstwę ciasta nakładamy po 1 pełnej łyżeczce budyniu. Przykrywamy kolejną łyżką ciasta.

Na wierzch wysypujemy kruszonkę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok. 35-40 minut.

Babeczki dyniowe

Gotowe babeczki dyniowe studzimy na kratce. Dzięki temu nie zaparują i nie zrobią się wilgotne. Wypieki studzą się lepiej na kratce, ponieważ mają dostęp od spodu do świeżego powietrza.

Babeczki dyniowe

Babeczki dyniowe

Akcesoria na babeczki Sklep Ciastkożercy

Babeczki dyniowe

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Lubisz oglądać przepisy na filmach? Zobacz na moim kanale YouTube jak przygotować proste ciasta, babeczki i desery :)

Ciastkożercy YouTube

Tutaj znajdziesz przepisy na inne babeczki.

YouTube player
YouTube player

A tutaj krem do dekoracji :)

YouTube player

Wasze ulubione:

10 KOMENTARZE

Zobacz też: