Najlepszy omlet sernikowy :)

9 października 2018

To najlepszy omlet, jaki zrobiłam w ostatnim czasie. Smakuje fenomenalnie! Pachnie cudownie, jak świeżo upieczony, dopiero co wyciągnięty z piekarnika sernik. Ma genialną strukturę, taką mięciutką i delikatną. A z kremowym serkiem waniliowym tworzy przegenialny duet. Koniecznie go zróbcie. 


Składniki:
  • 60 g dowolnej mąki (ja użyłam akurat z pszenicy durum)
  • 100 g twarogu półtłustego 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka ksylitolu 
  • 50 ml mleka 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj, tak aby twaróg był dobrze rozdrobniony. 
  2. Na lekko natłuszczoną i mocno rozgrzaną patelnię wlej masę i smaż na średnim ogniu, pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Następnie przewróć omleta na drugą stronę i smaż ok. 2 minuty, już bez przykrycia. 
  3. Omleta podałam z serkiem waniliowym, czyli wymieszałam jogurt typu greckiego z ziarenkami z laski wanilii i słodzikiem. 

Wartości odżywcze (cały omlet, bez dodatków):
energia: 450 kcal
białko: 33 g
tłuszcze: 13,5 g
węglowodany: 61,5 g

7 komentarzy

  1. Ale puszysty! Tak mogłabym dzień zaczynać codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubimy takie śniadania na twarogu czy serku wiejskim :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ta masa ma być taka mocno gęsta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego omleta robiłam ponad 2 lata temu, więc nie pamiętam, jaką on miał konsystencję. Zrób zgodnie z przepisem i na pewno Ci wyjdzie.

      Usuń