Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Murzynek z nutą karmelu

Murzynek jest to ciasto bardzo tradycyjne i klasyczne. W zasadzie nie można go popsuć. Jest przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu. W moim domu często przygotowuje się różne wypieki na bazie tego właśnie ciasta. Jest to jedno z moich ulubionych ciast.
Nie byłam bym sobą jednak, gdybym raz na jakiś czas nie przerobiła nawet tak wspaniałego wypieku, jakim jest murzynek. To co przesądza to sukcesie Murzynka z nutą karmelu to dodatek piwa karmelowego. Nadaje on temu ciastu niezwykłego karmelowego smaku oraz słodyczy. Dzięki dodatkowi karmelu w formie piwa nadano ciastu niezwykłej wilgoci, przez co pozostaje dłużej świeże. Murzynek z nutą karmelu był to hit w mojej rodzinie podczas ostatnich wakacji. Piekłam go praktycznie przy każdej możliwej okazji. Jest to przepis, który mogę wam polecić!
Składniki:
350 g mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
250 ml karmelowego piwa
180 g cukru
180 g kakao
100 g czekolady deserowej
8 g proszku do pieczenia
5 jajek
kandyzowana skórka pomarańczowa
Mąkę, proszek do pieczenia przesiewamy. W głębokim naczyniu rozpuszczamy masło, kakao, cukier, piwo karmelowe. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Do wystudzonej masy kakaowej dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy i dekorujemy nią ciasto. Możemy dodać również kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Smacznego!
murzynek, karmel, murzynke z nutą karmelu
murzynek, karmel, murzynke z nutą karmelu
murzynek, karmel, murzynek z nutą karmelu



Komentarze

  1. Ciasto wygląda na naprawdę wilgotne - właśnie czegoś takiego szukałam do popołudniowej kawy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dobry pomysł z dodaniem piwa,ciasto na pewno wyszło pyszne

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj