Kurczak słodko-pikantny ze śliwkami

Drukuj
08.10.2018   Magda

Słodko-pikantne danie inspirowane chińskimi smakami a do tego bardzo jesienny i polski akcent w postaci śliwki węgierki – zapewniam, że to połączenie niezwykle smaczne i udane. Do tego skąpane w sosie delikatne, soczyste kawałki kurczaka. Brakuje tylko dobrego nośnika tych pysznych smaków – najlepiej sprawdzi się ryż na sypko, ale makaron ryżowy także będzie pasował. 

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 500g mięsa z podudzi kurczaka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • małe jajko
  • 2 średnie czerwone papryki
  • 2 średni żółte papryki
  • 6 śliwek węgierek
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • pół łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
  • sól i pieprz do smaku

Na sos słodko-ostry:

  • 3 łyżki keczupu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu słodko-pikantnego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2/3 szklanki soku pomarańczowego
  • szczypta płatków chili

 

Przygotowujemy wszystkie składniki – kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kawałki na kęs. Przekładamy na głęboki talerz. Umyte papryki kroimy w paski. Śliwki kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Składniki na sos wszystkie razem mieszamy w misce.

 

Do kurczaka wsypujemy mąkę ziemniaczaną i za pomocą widelca, wszystko dokładnie mieszamy. Następnie, dodajemy do mięsa rozkłócone jajko, mieszamy. Nadmiar jajka usuwamy – najlepiej jest widelcem przenieść kawałki kurczaka do nowego talerza. Po czym, do kurczaka dodajemy mąkę pszenną, sól, pieprz, czerwoną paprykę i wszystko razem mieszamy.

 

Nagrzewamy dużą patelnię lub wok. Na patelnie wlewamy około 3-4 łyżki oleju i wrzucamy porcję kurczaka – w woku zmieści nam się wszystko, w patelni polecam podzielić mięso na 2-3 części i smażyć osobno. Smażymy z każdej strony na złocisto. Upieczone mięso odkładamy na talerz. 

 

Po usmażeniu kurczaka, dodajemy na patelnię kolejne 2-3 łyżki oleju, wrzucamy paprykę i podsmażamy około 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając, aż lekko zmięknie. Do podpieczonej papryki dodajemy śliwki, czosnek i wszystko razem smażymy jeszcze 2 minuty. 

 

Na patelnie dodajemy kawałki kurczaka oraz przygotowany sos – wszystko delikatnie mieszamy i gotujemy, aż sos zredukuje i lekko zgęstnieje – około 4-5 minut. 

 

Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Serwujemy je z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.