Półfrancuskie rurki z kremem z białą czekoladą

Rurki z kremem, które podbiły wiele podniebień i które robiłam setki razy. Bardzo pracochłonne, ale ta praca jest warta wysiłku. 


Składniki na ciasto podstawowe:
400 g mąki pszennej
1 jajo
2 łyżeczki octu
szczypta soli 
200ml wody

Składniki na ciasto maślane:
500g masła lub margaryny
100g mąki do podsypania

Składniki na krem czekoladowy:
650ml mleka
80g mąki pszennej
2,5 łyżki cukru
100g białej czekolady
170g masła lub margaryny
100g cukru pudru


Sporządzić ciasto podstawowe. Wymieszać mąkę, jaja oraz pozostałe składniki. Ciasto zagniatać do momentu uzyskania gładkiej i aksamitnej masy. Podzielić na 5 części. Każdą rozwałkować na jednakowy placek, następnie przekładamy je tłuszczem za pomocą warstw. Rozwałkować. Schłodzić przez 30 min. Wyjąć z lodówki i ponownie wałkować. Czynność powtórzyć 7 razy.

Całość ciasta podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na duży kwadratowy placek o grubości ok 3mm. Wyciąć radełkiem długie paski, które nawijamy na metalowe rurki. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy niewielką ilością cukru.

Piec w temp 180oC przez ok 15-20 minut do momentu zezłocena.


Krem: W 100 ml mleka wymieszać mąkę. Resztę wraz z czekoladą i cukrem zagotować. Wlać miksturę i ugotować budyń. 

Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo przestudzony budyń. 

Nadziać rurki.

Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o  tym przepisie lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
 Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty