Wegańskie placuszki białkowe o smaku kakaowym :)

7 października 2018

Kolejna odsłona wegańskich placuszków z dodatkiem odżywki białkowej. Tym razem roślinne proteiny pochodzą od marki Pureblendco, które odznaczają się bardzo prostym, krótkim i naturalnym składem. Bazują na białku z konopi, dodatkiem smakowym (np. kakao) oraz słodziku, a dokładnie stewi i to wszystko! Pancakes wyszły bardzo smaczne, słodko-kakaowe, mięciutkie i puszyste. Lubię dodawać do wegańskich potraw mąkę z lnu, która dobrze zastępuje jajko i nadaje daniom przyjemnej konsystencji. Placki są proste w przygotowaniu, nie sprawiają żadnych problemów podczas smażenia. Koniecznie przygotujcie do nich sos orzechowy, który ja zrobiłam na bazie masła z nerkowców. Sos wyszedł przepyszny i na pewno będę go niejednokrotnie powtarzać.



Składniki:
  • 50 g mąki orkiszowej 
  • 10 g mąki z lnu 
  • 25 g białka wegańskiego o smaku kakaowym (użyłam Pureblendco)
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 1 łyżka ksylitolu 
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka sojowego 
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego 

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki przełóż do miski i bardzo dokładnie ze sobą wymieszaj. 
  2. Rozgrzej lekko natłuszczoną patelnię i nakładaj po łyżce masy. Smaż na nieco większym, średnim ogniu aż pojawią się pierwsze pęcherzyki. Kolejno przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 2 minuty. 
  3. Gotowe podawaj z wybranymi dodatkami. U mnie maliny (niestety już mrożone) oraz sos z masła z orzechów nerkowca (wymieszałam łyżeczkę masła z mlekiem sojowym, aż powstała odpowiednio płynna konsystencja). 
Wartości odżywcze (bez dodatków):
energia: 365 kcal
białko: 30 g
tłuszcze: 9 g
węglowodany: 56 g

2 komentarze