sobota, 6 października 2018

Flaczki z żołądków drobiowych

Flaczki można też przygotować na bazie żołądków drobiowych. Smakują wybornie <3











Składniki

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 skrzydło z indyka
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały por
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • majeranek
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki

    Przygotowanie

    1. Żołądki umyłem, oczyściłem, zalałem wodą, zagotowałem. Gotowałem kilka minut, odcedziłem. Ponownie zalałem świeżą wodą ( ok.1,5 l ), posoliłem, dodałem pieprz w kulkach, ziele angielskie i liście laurowe. Gotowałem pod przykryciem 30 minut.
      Dodałem umyte i oczyszczone udka kurczaka i skrzydło z indyka oraz pokrojoną w kawałki włoszczyznę i cebulę. Gotowałem pod przykryciem przez ok. 1 godzinę do momentu, aż żołądki były miękkie. Wyjąłem mięso, obrałem z kości, pokroiłem. Żołądki w paski. Warzywa drobno pokroiłem.
      Do wywaru dodałem koncentrat pomidorowy i przeciśnięty czosnek. Doprawiłem solą, gałką, ostrą i słodką papryką oraz majerankiem.
      Przygotowałem zasmażkę. Masło rozpuściłem, dodałem mąkę, rozprowadziłem, dodałem do gotującego się wywaru. Następnie dodałem pokrojone mięso oraz warzywa, gotowałem 2 minuty. Doprawiłem do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz