Ucierane ciasto kokosowo-jogurtowe z truskawkami

Idealne do kawy, pulchne, wilgotne dzięki dodaniu mrożonych owoców z dużą ilością wiórków kokosowych. Wspaniała propozycja na weekend. Ciasto można polać lukrem, polewą, udekorować wiórkami, tartą czekoladą lub świeżymi owocami. Posypane cukrem pudrem też smakuje obłędnie, klasyka w prostym wydaniu – zapraszam do pieczenia:)

Parzcie kawy i smacznego!

Ucierane ciasto kokosowo-jogurtowe z truskawkami – pyszna propozycja na słodkie popołudnie! 😉 SMACZNEGO WAM ŻYCZĘ!

 

Składniki w temp. pokojowej na tortownicę 23 cm:

  • truskawki mrożone bez rozmrażania – ok. 300 g
  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 300 g jogurtu naturalnego, u mnie Bakoma gęsty
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki oleju

Przygotowanie:

Cukier i cukier waniliowy ubijamy z jajkami kilka minut mikserem.

Do masy dodajemy jogurt naturalny oraz olej, mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wrzucamy truskawki oprószone bułką tartą.

Pieczemy grzaniem góra plus dół bez termoobiegu przez 45-50 minut w temp. 180 C.

SMACZNEGO! 🙂

 

Zainspirowana przepisem na ucierane ciasto ze świeżymi truskawkami z Ostra na słodko. Przepis lekko zmodyfikowany. Parzcie kawy, szykujcie talerze i cieszcie się smakiem wilgotnego i pulchnego ucieranego ciasta kokosowo-jogurtowego z truskawkami 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *