tortilla de patatas​

IMG_1296

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 5 jajek
  • 1 duża cebula
  • sól
  • oliwa z oliwek

Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroic w piórka.

Ziemniaki z cebulą ugotować – nie usmażyć – na dość głebokiej oliwie, soląc do smaku. Zacząć należy od zimnej oliwy i gotować do miękkości na niewielkim ogniu.

Kiedy ziemniaki będą miękkie, odcedzić z tłuszczu i wymieszać z roztrzepanymi jajkami. Usmażyć na rozgrzanej oliwie, na średnim ogniu, na złoty kolor, odwracając przy pomocy talerza.

Ten wpis został opublikowany w kategorii jarskie, jednogarnkowe, kuchnia hiszpańska, kuchnia śródziemnomorska, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz