Składniki
- 2 średnie cukinie
- 4 średnie ziemniaki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1-1.5 litra bulionu
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- pestki dyni lub migłdały
Opis dania
W tym wpisie przedstawię przepis na zupę krem z cukinii, która stosunkowo niedawno pojawiła się w mojej kuchni. Od jakiegoś czasu coraz częściej eksperymentuję z cukinią, stąd też pomysł na zupę krem. Zupa krem z cukinii jest bardzo lekka i pożywna, doskonale komponuje się z pestkami dyni lub prażonymi migdałami. Dodatkowym atutem zupy z cukinii jest łatwość i szybkość jej przygotowania.
Przygotowanie
1 Gotowe | Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i w razie potrzeby usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, również pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać czosnek i cukinię, wszystko smażyć na dość dużym ogniu przez około 4 minuty. |
2 Gotowe | Gdy zauważymy, że cukinia zaczyna się szklić, należy dodać ziemniaki i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty na dużym ogniu. Po tym czasie warzywa zalać bulionem (by było go około 1 cm ponad powierzchnią warzyw), zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. |
3 Gotowe | Zupę zblendować na gładki krem, doprawić do smaku i dodać śmietankę. Całość dokładnie wymieszać. Ja zupę podawałam ze świeżymi pestkami dyni, jednak równie dobrze możemy je podprażyć. Jeśli nie przepadamy za pestkami dyni, bez problemu możemy zastąpić je prażonymi migdałami, grzankami lub po prostu świeżą natką pietruszki. |