Cukinia faszerowana mięsem, z sosem cytrynowym

Zrobiło się zimno. Lato minęło, pozostały tylko wspomnienia. Nasze pełne greckich smaków. Na greckiej wyspie Skopelos jedliśmy wyjątkowo dobrą, faszerowaną mięsem, cukinię. Nie do końca może udało mi się odtworzyć konsystencję farszu, ale i tak jestem z siebie zadowolona. Danie jest bardzo smaczne, sos cytrynowy pyszny. Zostało mi nieco farszu, wypełniłam nim dwie podłużne papryki i  upiekłam razem z cukinią. Letnie wspomnienie na jesienne dni. Bardzo polecam!




składniki
ok 1100 g cukinii (2 szt)
400 g baraniej łopatki
1 jajko
1 biała cebula ( ok 240 g)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
oregano

sos:
szklanka bulionu
2 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
2 łyżki oliwy

dodatkowo
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki

przygotowanie
Mięso zmielić w maszynce z sitkiem o niewielkich oczkach ( 3,5). Cukinie pokroić w poprzek na 2 lub 3 części. Przy pomocy łyżeczki wydrążyć środek, pozostawiając ścianki i dno  - ok 1 cm grubości. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, drobno pokrojony środek z 1 szt cukinii (resztę odłożyć na bok). Dusić, mieszając ok 20 minut. Przestudzić.
 Przygotować farsz. W misce wymieszać mielone mięso,  jajko, cebulę duszoną z cukinią, natkę pietruszki, oregano. Doprawić solą i pieprzem ( po ok 1/4 łyżeczki)
Przygotowanym farszem napełnić cukinie. Ustawić cukinie pionowo w naczyniu do zapiekania. 
Składniki sosu wymieszać i wlać do naczynia. Przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec ok 50 - 60 minut, lub do czasu aż cukinie będą miękkie a farsz upieczony.
Upieczone cukinie przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową aby nie wystygły. 
Sos przelać na patelnię, podgrzać, dodać masło wymieszane z mąką. Zagotować, mieszając, podgrzewać do czasu aż sos lekko zgęstnieje. Cukinie podawać polane sosem i posypane natką pietruszki, Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary