środa, 3 października 2018

Kiszone brokuły.

Kiszone brokuły nie należą do popularnych przetworów. 
Kisiłam je po raz pierwszy i trochę się dziwię dlaczego dopiero teraz wpadłam na ten pomysł. 
Wyszły bardzo smaczne, przypominają nieco kiszone ogórki.  Po ukiszeniu są nadal chrupkie i ładnie się prezentują na talerzu.




Składniki na 3 litrowe słoiki:

  • 1 brokuł
  • kilka baldachów kopru z nasionami
  • kilka ząbków czosnku
  • kawałek chrzanu (wielkości kciuka)
  • zalewa: 3 litry wody + 3 łyżki soli

Przygotowanie:



  • Brokuła umyć i podzielić na różyczki.
  • Chrzan i czosnek obrać i pokroić na plastry.
  • W wyparzonych słoikach ułożyć różyczki brokuła, plasterki czosnku, chrzanu i dodać 1-2 baldachy kopru.
  • Wodę na zalewę zagotować, dodać sól, mieszać aż się rozpuści. Gorącą zalewę wlać do słoików, tak aby zakryła warzywa.
  • Zakręcić słoiki, ale niezbyt szczelnie i ustawić na tacy.
  • W ciągu następnych dni rozpocznie się proces fermentacji, na powierzchni zalewy może zbierać się piana, która może wylać się ze słoja (dlatego ustawiamy słoje na tacy). 
  • Aby przyspieszyć proces kiszenia, można dodać do zalewy kilka łyżek kwasu z kiszonych ogórków.
  • Brokuły są dobre do jedzenia po 5-7 dniach.
  • Gdy brokuły są wystarczająco ukiszone, należy należy je zapasteryzować, aby zatrzymać proces kiszenia. 

Pasteryzacja: 

  • Jeśli podczas kiszenia zalewa wylała się ze słoików, należy ją uzupełnić gorącą wodą i szczelnie dokręcić wieczka słoików.
  • Słoiki wstawić do garnka z letnią wodą (nie wstawiać do gorącej wody, bo mogą pęknąć) i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż wieczka będą bardzo gorące. 
  • Następnie wyjąć słoiki z gorącej kąpieli, jeszcze raz dokręcić wieczka, ustawić go góry dnem, do wystygnięcia.
  • Słoiki z kiszonymi brokułami przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.




Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz