października 02, 2018

Bigos z cukinii.

W tym roku cukinia obrodziła, w chłodnym miejscu leży do dziś. Więc w ostatnim czasie cukinia bardzo często gości na naszym stole. 
Tym razem w formie "bigosu".


Składniki;
1 średnia cukinia
2 cebule
4 pomidory
2 ząbki czosnku
5 parówek lub innej wędliny
sól i pieprz do smaku
liść laurowy i ziele angielskie
ziarna słonecznika
2-3 łyżki oleju
 
Przygotowanie;
Cukinie myjemy, wydrążamy środek i kroimy w cienkie plasterki. Do garnka wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę w piórka, chwilę smażymy. Następnie dorzucamy pomidory, pokrojone i obrane ze skórki. Dorzucamy liść i ziele angielskie. Chwilę dusimy. Parówki kroimy w plasterki, podsmażamy na rumiano na patelni. Cukinię wrzucamy do garnka, dolewamy odrobinę wody jeśli jest taka potrzeba. Doprawiamy do smaku. Gotujemy do miękkości cukinii. Na samym końcu dodajemy parówkę, mieszamy i gotujemy jeszcze parę minut. Podajemy z pieczywem. Danie przed podaniem posypujemy słonecznikiem.  



 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger