środa, 3 października 2018

Placek po węgiersku, z sosem z grzybów leśnych



Placek po węgiersku to potrawa polska. Jednak jej powstanie, jak niektórzy mówią ma
związek z szefem kuchni Węgrem, który jakiś czas temu był szefem w restauracji w Krakowie. Serwował ulubione przez Polaków placki ziemniaczane z gulaszem.




Tak więc nazwa placek po węgiersku, nie jest nazwą przypadkową.
 Moja wersja placka po węgiersku jest bezmięsna i bardzo smakowita. Sos z prawdziwków z kwaśną śmietaną, cebulką i pieprzem. Ilość zależy od ilości głodnych osób. Na jeden placek wystarczy kilka ziemniaków i 3-4 dorodne borowiki..



Placek po węgiersku, z sosem z grzybów leśnych

Potrzebujemy

Na placek ziemniaczany

  • Ziemniaki,
  • jajko,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki i smażymy duże placki z obu stron na rumiano. Placek wykładamy na talerz, dodajemy sos na połowę placka i przykrywamy drugą.


Sos

  • grzyby leśne, prawdziwki
  • kwaśna wiejska śmietana,
  • sól,
  • pieprz,
  • cebula,
  • łyżka masła,
  • odrobinę oliwy.

Grzyby czyścimy kroimy na grubsze kawałki. Wrzucamy na patelnie delikatnie polana olejem i dorzucamy kawałek masła. Smażymy na rumiano. Grzyby wrzucamy do garnka a na tę samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w pół talarki. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy do grzybów. Wlewamy śmietanę i chwilę gotujemy na wolnym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print