Ciepłe, pulchne, które można oprószyć cukrem pudrem, dodać owoce, bakalie, ubóstwiam! Dziś racuchy z jabłkami winnymi, rodzynkami pachnące słodkością, drożdżami i ciepłem domu! Wspaniałe, domowe:) Ulubione racuchy podaję z cukrem pudrem, ulubioną konfiturą, smaruję słodkim twarogiem, serkiem wiejskim, polewam miodem, syropem, dekoruję bakaliami lub wcinam posypane grubym cukrem.
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mleka, u mnie 2,0%
- 30 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 300 g mąki pszennej + 5 sporych łyżek
- 5 łyżek cukru białego lub trzcinowego
- 1 opakowanie cukru z wanilią, opcja
- 1/2 szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny
- 3 średniej wielkości jabłka winne
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia racuchów lub miód, konfitura, serek
PRZYGOTOWANIE:
W garnku podgrzewam lekko mleko i rozpuszczam w nim cukier, pokruszone drożdże i 5 sporych łyżek mąki, mieszam dokładnie i odstawiam na 15-20 minut aż drożdże zaczną pracować.
Do miski wsypuję przesiane 300 g mąki pszennej, wlewam mleko z drożdżami i wyrabiam drewnianą łyżką lekkie ciasto. W razie potrzeby dosypuje trochę mąki lub dodaje mleka. Dodaję rodzynki lub żurawinę.
Jabłka myję, obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałeczki. Dodaję je do ciasta, które odstawiam na 30 minut na bok.
Po 30 minutach rozgrzewam olej, smażę placki z dwóch stron na rumiano, odsączam na papierowym ręczniku.
Podaję na słodko od razu, wręcz gorące, z chrupiącymi brzegami, domowe.
SMACZNEGO! 🙂
Racuchy są świetne!;)) uwielbiam je robić na śniadanie.