„Buraczki po wiejsku” z patelni

5/5 - (21 votes)

„Buraczki po wiejsku” z patelni

Buraczki po wiejsku to stary przepis w mojej rodzinie . Pyszne gotowane buraki , podsmażone na wędzonce z cebulką i zaprawione kwaśną śmietaną . Mają niepowtarzalny urok i smak . Są bardzo proste do przygotowania . Warto piekąc w piekarniku , czy gotując buraczki , przygotować kilka na zapas i zamrozić . Taki zabieg sprawi ,że następnym razem wystarczy odmrozić i zetrzeć 😉 Polecam , buraczki po wiejsku doskonale sprawdzą się jako przystawka lub dodatek do dań mięsnych . Łatwe i bardzo , bardzo smaczne 😉 

Składniki :

  • 4 średniej wielkości buraczki
  • kawałek wędzonki , najlepiej swojskiej 😉 ( kiełbasa , boczek itp )
  • 1 cebula
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól do smaku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka smalcu

Buraczki pieczemy w foli w piekarniku bez obierania lub gotujemy tradycyjnie . W piekarniku to czas około 1,5 godziny w temperaturze 160 C  . Studzimy , obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach . Na patelni na smalcu podsmażamy pokrojoną w kostkę wędzonkę z cebulką . Jak już cebula będzie miękka , dodajemy buraczki , cukier , sól , pieprz i smażymy .



W momencie kiedy zaczną się przypiekać dodajemy kwaśną śmietanę i ponownie smażymy , mieszając około 5 minut . W razie potrzeby można na koniec raz jeszcze doprawić do smaku solą , cukrem lub pieprzem . Gotowe , serwujcie na gorąco jako dodatek do mięsa 😉 Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

2 thoughts on “„Buraczki po wiejsku” z patelni”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *