2 paź 2018

Blok czekoladowy



Składniki:
250 gram mleka w proszku
200 gram margaryny
1,5 szklanki cukru
4 łyżki kakao
0,5 szklanki wody
15 herbatników
3 duże wafle
100 gram białej czekolady
opcjonalnie po 100 gram rodzynek i orzechów włoskich



Do dużej miski wrzucamy mleko w proszku, posiekaną na mniejsze kawałki białą czekoladę, pokruszone herbatniki i wafle, ewentualnie rodzynki i orzechy. Wszystko mieszamy.



W rondelku topimy masło z cukrem, dodajemy kakao i wodę. Wszystko podgrzewamy aż utworzy gładką masę.



Ciepłą (ale nie gorącą) masę przelewamy do miski z mlekiem i dodatkami. Wszystko mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz