Kolejna propozycja na nieśmiertelnego kurczaka. Od dłuższego czasu zbieraliśmy się z żona żeby zjeść sosik kurkowy, a że w sobotę Fabian pojechał na turniej do Łodzi obiad przygotowywałem dla dwojga, pierwsza myśl kura z kurkami, bo Fabian w życiu by kurek nie ruszył hehe - żona zaakceptowała więc szybkie zakupy, kuchnia moja i obiad dla dwojga gotowy w 30 minut. Podałem z makaronikiem penne i wyszło naprawdę pycha. Śmiało możecie przetestować w tym przepisie także inne grzyby, sezon w pełni, kto zna się na nich to do lasu marsz.
Składniki:
- 500g filetu z kurczaka
- 200g kurek
- 330 ml śmietany
- 1 cebula
- łyżka masła
- odrobina oliwy z oliwek
- świeża pietruszka
- sól, pieprz
- Potrzebujemy dwie patelnie większą i mniejszą
- Na mniejszą wrzucamy łyżkę masła drobno skrojona cebulkę i chwilkę przesmażamy
- Gdy cebulka się zeszkli dorzucamy umyte kurki i dusimy wszystko kilka minut co chwile mieszając - doprawiamy sola i pieprzem do smaku
- Na drugą większą wlewamy odrobinę oliwy z oliwek wrzucamy drobno pokrojonego kurczaka doprawiamy sola i pieprzem i go przesmażamy
- Gdy kurczak jest przesmażony dodajemy do niego śmietanę i chwile dusimy
- Do patelni z kurczakiem i śmietaną dodajemy - przesmażone kurki oraz drobno pokrojona pietruszkę
- Mieszamy i chwile dusimy aż wszystkie smaki się połączą
- Podajemy z ulubionym makaronem
Smacznego !!!
Wartość odżywcza oraz kalorie (2porcje):
Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Komentarze
Prześlij komentarz