Sałatka góralska z oscypkiem i kabanosem to ekspresowa przekąska, pyszne połaczenie smaków. Sałatka doskonale komponuje się z sosem majonezowo- musztardowym z dodatkiem keczupu i ostrej papryki. Jest znakomitą propozycją na każdą okazję, idealną dla miłośników góralskich smaków.

 

 


3-4 liście kapusty pekińskiej

150 g kabanosa

250 g sera typu „oscypek”

2 czerwone cebule

200 g papryki konserwowej

5-6 ogórków konserwowych

1 puszka kukurydzy

            sos

2 łyżki majonezu

2 łyżki musztardy

2 łyżki pikantnego keczupu

szczypta ostrej papryki

czarny pieprz

sól

Kapustę pekińską dość drobno szatkujemy po czym wrzucamy do miski. Kabanosy kroimy na niewielkie około 1-1,5 centymetrowe kawałki i łączymy z zawartością miski. Ogórki konserwowe kroimy w niewielką kostkę a następnie dodajemy do kapusty i kabanosa. Czerwoną cebulę drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Ser oscypek oraz paprykę konserwową kroimy w niewielką kostkę i wrzycamy do sałatki. Na końcu do sałatki dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę.

Do małej miseczki przekładamy majonez, musztardę oraz keczup, całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz ostrą papryką i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos wlewamy do sałatki i całość dokładnie razem łaczymy. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na pół godziny aby wszystkie smaki się przegryzły.


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.