1 paź 2018

NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z KURCZAKIEM I BROKUŁAMI


Uwielbiam naleśniki ale w takiej formie jeszcze ich nie jadłam. Dziś zapraszam na zapiekane naleśniki w sosie pomidorowym z kurczakiem , brokułami i serem mozzarella. Podajemy na ciepło . Robi się je łatwo , potrzebują trochę czasu ale warto. 

Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https://gotowaniepatki.blogspot.com/ będzie mi bardzo miło
 
SKŁADNIKI NA OK 10 SZTUK :
 

Naleśniki ok 10 sztuk

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1.5 szklanki wody gazowanej
  • 1.5 szklanki mleka
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Farsz

  • 1 ugotowany brokuł
  • 1 filet z kurczaka podwójny
  • 1 cebula czerwona
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • 1 kulka mozarella
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka przyprawy gyros lub kebab
  • 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej
  • Szczypta pieprzu
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego

Sos

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki i Bazyli
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 10 dag sera żółtego tartego
  • Masło do wysmarowania naczynia
PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników smażę naleśniki. Filet z kurczaka myję i kroję w kostkę. Doprawiam. Na rozgrzany olej przekładam mięso ,smażę na rumiano. Następnie dodaję cebulę czerwoną pokrojoną w kostkę.
 
Ugotowane brokuły kroję drobno. Dodaję do mięsa. Mieszam, doprawiam.

Na środek naleśnika kładę porcję farszu oraz ser mozzarella.. Zawijam.

W garnku o grubym dnie przekładam przecier pomidorowy,drobno posiekaną natkę i bazylię oraz cebulę.Doprawiam. Duszę ok 3-4 minut i mieszam.

Naleśniki przekładam do foremki do zapiekania wysmarowanej masłem. Następnie zalewamy sosem pomidorowym. Na wierzch posypujemy serem żółtym.

Piekę w piekarniku ok 25 min w 180 stopniach. 

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF