niedziela, 30 września 2018

Sernik krośnieński – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Sernik krośnieński - kuchnia podkarpacka


Sernik krośnieński zaintrygował mnie z dwóch powodów. Po pierwsze ze względu na swoją nazwę, sugerującą, że pochodzi z okolic Krosna. Drugim powodem były jabłka. Dodaje się je do masy serowej pokrojone w kosteczkę. Podczas pieczenia jabłka nieco miękną, ale trzymają swój kształt i pozostają lekko chrupiące. Sernik jest wilgotny i bardzo delikatny, co jest dużą zaletą, ale też nieco utrudnia krojenie ciasta.
Sernik krośnieński będzie miłą niespodzianką dla wielbicieli tego rodzaju wypieków.

Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia".

Sernik krośnieński - kuchnia podkarpacka
 Składniki na blaszkę 25x35 cm:
  • 1 kg białego tłustego sera
  • 125 g masła (lub margaryny)
  • 170 g cukru
  • 3 duże jajka (lub 4 średnie)
  • 1 kg twardych jabłek
  • 80 g grysiku, kaszy manny albo kaszy kukurydzianej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść rodzynek
  • 1 kieliszek mocnego alkoholu
  • cukier waniliowy (albo aromat waniliowy)
  • sok z cytryny
  • cukier puder do oprószenia ciasta lub polewa czekoladowa
  • tłuszcz i tarta bułka do formy (lub papier do pieczenia)
Ser trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
Rodzynki myjemy i zalewamy alkoholem, aby napęczniały.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Miękkie masło ucieramy z cukrem do uzyskania konsystencji śmietany, a następnie dodajemy po 1 żółtku nadal ucierając. Mieszamy ze zmielonym serem. Do całości dodajemy kaszę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wreszcie jabłka oraz odcedzone rodzynki, po czym wszystko mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej tartą bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (grzałka góra-dół) na około 50 minut (w oryginale 220 stopni i 40-45 minut).
Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Gotowy sernik można polać czekoladową polewą lub oprószyć przez sitko cukrem pudrem.

 
Sernik krośnieński - kuchnia podkarpacka


Po więcej przepisów na podkarpackie ciasta i inne specjały
zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA




6 komentarzy:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.