poniedziałek, 1 października 2018

Makaron z mini mielonymi w sosie grzybowym


Makaron z mini mielonymi w sosie grzybowym

  • 3 porcje makaronu,

  • kotleciki:
  • 0,6 kg łopatki wieprzowej,
  • 30 g suchej bułki,
  • 60 g cebuli,
  • tymianek,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta,
  • tłuszcz do smażenia (smalec, olej)

  • sos:
  • 1 cebula,
  • 2 garście grzybów suszonych (około 25 g),
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • świeży posiekany rozmaryn (około 1 łyżeczki do kawy),
  • 2 łyżki sosu z kiszonych ogórków,
  • cukier,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • 1 żółtko,
  • pełna łyżka miękkiego masła,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,


Bułkę namoczyć w wodzie (można namoczyć w mleku). Cebulę obrać. Mięso, cebulę (cebulę przed mieleniem można poddusić), odciśniętą bułkę zemleć. Dodać przyprawy (sól, pieprz, tymianek) do smaku. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać.
Formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i lekko spłaszczać. Smażyć na rozgrzanej, ale nie bardzo gorącej patelni na rumiany kolor z obu stron. Gdy będziemy smażyć na za silnym ogniu kotlety z wierzchu się spalą, a w środku będą surowe.
Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu ze szczyptą soli i cukru.


Do podduszonej cebuli dodać pokruszone grzyby i przesmażyć. Dodać rozgnieciony czosnek, tymianek, sól, pieprz, wlać około 400 ml wody i dusić do miękkości.
W miarę potrzeby dolewać trochę wody.
Gdy grzyby będą miękkie, wlać kwas z ogorków, doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Rozetrzeć masło z żółtkiem, dodać do sosu. Wymieszać, zagotować.


Do sosu dodać kotleciki. Chwilę poddusić.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Na talerz wykładać makaron, polewać sosem i układać kotleciki.


zastawa z 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz