2018/09/30

Sałatka ziemniaczana z kukurydzą

Pod koniec weekendu przygotowałam sałatkę z ziemniakami. Bardzo lubię takie sałatki, zwłaszcza o tej porze roku, wtedy najlepiej mi smakują. Szybkie w przygotowaniu, wyraziste w smaku to moje ulubione sałatki.

Moja sałatka ziemniaczana poza ugotowanymi w skorupkach ziemniakami, to kukurydza, por, sporo natki posiekanej z pietruszki i majonez. Mnóstwo smaku. Zachęcam do przygotowywania takich sałatek właśnie jesienią i zimą.

Sekret udanej sałatki ziemniaczanej to odpowiednie ziemniaki. Tym razem wykorzystałam malutkie, które przeznaczone są do pieczenia. Po ich ugotowaniu, wystarczy ziemniaki zalać zimną wodą, odcedzić, a wtedy skórka, po delikatnym naciśnięciu, schodzi bez problemów! A jaki jest Wasza ulubiona sałatka ziemniaczana?



Sałatka ziemniaczana z kukurydzą



Sałatka ziemniaczana z kukurydzą / 2 porcje

Składniki:
  • 300 g malutkich ziemniaków (polecam gatunek, który przeznaczony jest do pieczenia)
  • 1/2 szklanki konserwowej kukurydzy
  • 1/3 pęczka natki z pietruszki
  • 1/2 jasnej części pora
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
  • Ziemniaki myjemy.
  • Gotujemy razem ze skórą w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
  • Ugotowane ziemniaki odcedzamy.
  • Zalewamy zimną wodą, pozostawiamy na kilka minut.
  • Odcedzamy.
  • Obieramy ziemniaki ze skórki.
  • Skórka z ziemniaków zejdzie bez problemu, jeśli lekko naciśniemy.
  • Ziemniaki kroimy w dużą kostkę.
  • Przekładamy do miski.
  • Do ziemniaków dodajemy odsączoną kukurydzę.
  • Pora przekrawamy wzdłuż i kroimy na plasterki.
  • Dodajemy do pozostałych składników w misce.
  • Natkę z pietruszki siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Dodajemy majonez, około 2-3 łyżek.
  • Wkładamy na kwadrans do lodówki.

Sałatka ziemniaczana z kukurydzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz