sobota, 29 września 2018

PIECZONE PLACUSZKI A'LA OMLETY (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE)

Placuszki, racuszki, naleśniki, omleciki - to dania nie obce małym dzieciom i ich mamom. Stanowią ulubiony przysmak śniadaniowy lub przekąskę na długi spacer, do szkoły lub przedszkola. Dzieci lubią je za poręczny kształt, prostotę smaku, ładny wygląd i kolor. Mamy - za właściwości odżywcze,  zdrowotne, łatwość i szybkość wykonania. Wszyscy zadowoleni, więc do dzieła! Pieczone omleciki dyniowe dla małych i dużych.  Mniammi😊





Składniki na 3 omlety o średnicy 17 cm:

1/3 szklanki kaszy jaglanej,
1/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej,
1 szklanka startej na grubych oczkach dyni,
2/3 szklanki wody,
1 łyżeczka soli,
Ewentualnie, przyprawy dla starszych dzieci i dorosłych:
3 ząbki czosnku,
1/4 łyżeczki pieprzu,
1/2 łyżeczki bazylii,
1/2 łyżeczki kminku mielonego,
Dodatkowo:
Po 1 łyżeczce czarnuszki na 1 omleta,
Pomidorki koktajlowe - po 2 sztuki na 1 omleta.

Wykonanie:

Kasze moczymy w wodzie przez minimum godzinę (ja moczę przez całą noc). Następnie odlewamy wodę, przepłukujemy kaszę. Dodajemy surową dynię startą na grubych oczkach, 2/3 szklanki wody, sól i, ewentualnie, przyprawy. Wszystko miksujemy w blenderze kielichowym na gładką masę.

Masę wlewamy porcjami do malutkich tortownic.  Jeśli takich nie posiadamy, wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, formując okrągłe omleciki. Posypujemy czarnuszką i dekorujemy pokrojonymi pomidorami.  Pieczemy 25 minut w 190 stopniach. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz