sobota, 29 września 2018

Sałatka z gotowanymi warzywami


  Szybka, prosta sałatka z warzywami, które zostały mi po gotowaniu bulionu. Jeśli kiedyś będziecie przygotowywać taki warzywny wywar i zostanie Wam marchewka, pietruszka i seler to zachęcam do jej zrobienia. Na przekąskę czy kolacje będzie w sam raz :)




Składniki:
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 ugotowana pietruszka
  • 0,5 ugotowanego dużego selera
  • 1 nieduży por
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 0,5 dużego jabłka
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2-3 łyżki majonezu


  Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Por obrać i pokroić w półplasterki, kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do pokrojonych warzyw. Ogórki pokroić w kostkę, jabłko obrać i również pokroić w kostkę, dorzucić do miski. Dodać przyprawy, musztardę i majonez, wymieszać i odstawić na chwilę, aby sałatka się "przegryzła", po tym czasie ewentualnie doprawić. 



2 komentarze: