Kurczak w sosie chrzanowym

Popisowe danie Teściowej, które zachwyca smakiem za każdym razem gdy je przygotuje. Bardzo prosty kurczak w sosie chrzanowym, znakomity na niedzielny obiad i nie tylko

Składniki:
  • 1 kg podudzi
  • papryka słodka
  • majeranek
  • 50 g masła
  • 2 łyżki ostergo chrzanu tartego
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

Podudzia myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką słodką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i ponownie mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy chrzan i doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka polewamy powstałym sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 1 godz. pod przykryciem. Następnie mięso odkrywamy, polewamy powstałym podczas pieczenia sosem i pieczemy jeszcze około 30 min. Upieczonego kurczaka podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze:

  1. Fajne, ale czy półtorej godziny to nie za długo jak na podudzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja piekę tyle czasu i to jest okej, jeżeli chcesz zawsze możesz dostosować długość pieczenia do siebie :)

      Usuń