niedziela, 30 września 2018

Polvorones -ciastka hiszpańskie

Polvo czyli pył. Kruche, chrupiące ciastka posypane cynamonowym pyłem. Doskonałe w smaku.
Cieszą się one popularnością w Ameryce Łacińskiej i Hiszpanii.
Wypiekane są najczęściej w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Polecam Wam również te słodkości do herbatki czy kawy.
Więcej przepisów na różnego rodzaju ciastka znajdziecie na moim blogu.


Składniki
220 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 jajka
1/4 łyzeczki soli
550 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski wsypać cukier puder i masło pokrojone w kostkę.
Wszystko zmiksować na gładką puszystą masę, a następnie miksować i dodawać po jednym jajku.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać sól i dodać do utartego masła. Wymieszać.
Ciasto rozwałkować na grubość 5mm i foremką wycinać ciastka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 10-15 min aż będą rumiane.

Dodatkowo
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Wszystko wymieszać i po wyjęciu z piekarnika ciastek jeszcze ciepłe oprószyć cukrem cynamonowym.






5 komentarzy:

  1. Ciasteczek u nas nigdy za wiele!
    A takie kruchutkie znalazlyby chetnych na pewno...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lena cynamon to zdrowie. Napój imbirowy mojej siostry pijącej od lat, a ja od kilku miesięcy. 2 litry wody, 20-25 dkg imbiru, 1 łyżeczka, ale nieco więcej niż płaska cynamonu kurkumy i 1 łyżka miodu. Imbir zetrzeć na dużych oczkach tarki i gotować kilka minut. Przecedzić do dzbanka dodać cynamon kurkumę miód. Przestudzony 1 szklanka dziennie. Jak potrzeba to wieczorem drugą. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. A ciasteczka upiekę na swoje urodziny przyjdą "wyżeracze wielcy" w piątek. hej hej

    OdpowiedzUsuń
  4. oo pychotka, w sam raz do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń