ciasto "dżemowiec"


To ciasto to pomysł mojej Mamy i wspomnienie jej urodzin. Bardzo smakowało a najbardziej podobała mi się jego idealna konsystencja. Było lekkie i miękkie ale kroiło się doskonale i równiutko. A największą zaletą jest to, że za każdym razem możemy zrobić inny smak, zmieniając rodzaj dżemu w dolnej warstwie. To akurat było z domowym dżemem z brzoskwiń z naszego ogródka ale każdy inny gęsty dżem będzie tu dobrze pasował. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
  • 2 duże paczki herbatników
  • 250 g serka mascarpone
  • 600 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki żelatyny
  • 200 g gęstego dżemu brzoskwiniowego (lub innego)
na polewę:
  •  125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki wrzątku
  • 2 łyżka kakao
  • łyżeczka żelatyny
  Foremkę do ciasta wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. 
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku. Kawę rozmieszać z dwiema łyżkami wrzątku, odstawić.  Kremówkę ubić na sztywno. Podzielić na połowę. Do jednej części dodać dżem i połowę rozpuszczonej żelatyny. Zmiksować szybko i wylać do foremki. Przykryć warstwą herbatników. Do reszty ubitej śmietany dodać serek mascarpone, kawę i pozostałą żelatynę. Zmiksować i wyłożyć do foremki. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Wstawić do lodówki. 

Przygotować polewę:Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wrzątku. Masło rozpuścić, pozostawić na małym ogniu, wsypać kakao i cukier puder. Mieszać aż się połączą, wlać wrzątek. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i rozmieszać. Przestudzić. Płynną polewą polać ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Uwaga:  Najlepiej ciasto kroi się po nocy spędzonej w lodówce, kiedy herbatniki dobrze zmiękną. Kroić najlepiej nożem zamoczonym wcześniej w gorącej wodzie.

1 komentarz:

  1. Ciasto wygląda świetnie, mam nadzieję, że równie dobrze smakuje! Jan nigdy nie byłam dobra w modyfikowaniu przepisów na własną rękę :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń