Kuleczki fasolowe

Kuleczki fasolowe to alternatywa dla klasycznych kuleczek ziemniaczany 😉 Są świetnym dodatkiem do sosów zarówno mięsnych, jak i innych. Są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu.

Kuleczki fasolowe

Kuleczki fasolowe

Składniki:

  • 200 g fasoli Jaś
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka (kopiata) mąki pszennej
  • sól

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia

Najpierw gotujemy fasolę w osolonej wodzi do miękkości. Ugotowaną miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niej jajko i obie mąki. 

Następnie z ciasta formujemy małe kuleczki. Smażymy je w głębokim tłuszczu, np. we frytkownicy w 170°C na złoty kolor. 

Na koniec przekładamy je na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące.

Idealnie pasują do wszelkiego rodzaju sosów.

Smacznego 😉

Kuleczki fasolowe

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.