3 pomysły na dania z kurkami w roli głównej

/ 7

Choć według zapowiedzi grzybiarzy, w tym roku nie należy spodziewać się wysypu grzybów – wszystkiemu winna jest susza – to na straganach miejskich można znaleźć sporo kurek. Ten charakterystyczny, żółto-złocisty grzyb do najtańszych nie należy, ale dania z jego udziałem to już tradycja kuchni polskiej. Szukasz inspiracji na obiad z kurkami w roli głównej? Te 3 przepisy z pewnością Cię zainteresują!

Krem z kurek na obiad

Makaron z kurkami i serkiem mascarpone

Potrzebujesz dania na szybko, które nie będzie wymagało użycia wielu naczyń? Makaron z kurkami i serkiem mascarpone to najlepszy wybór! Co trzeba kupić do tego dania? Obowiązkowo 200 g kurek, dużą białą cebulę, 2 ząbki czosnku, opakowanie serka mascarpone, makaron rurki 250 g (taki jak do penne), masło oraz sól, pieprz i dużą, podwójną pierś z kurczaka. Od czego zacząć? Makaron należy ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na nieprzywierającej patelni na maśle zeszklić posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać pociętą w paski pierś z kurczaka. Gdy mięso nabierze białej barwy dorzucić umyte kurki (w całości) i nieco podkręcić ogień (kurki muszą usmażyć się dość szybko – w przeciwnym razie będą gumowate). Kurki gotowe? Ogień zmniejszyć i dodać do całości mascarpone oraz przyprawy. Na koniec trzeba dodać makaron i wszystko wymieszać. Dla smaku można posypać pietruszką.

Ziemniaczana zapiekanka z kurkami

Makaron to nie do końca Twoja bajka? Tradycyjną zapiekankę też można urozmaicić kurkami! 1 kg ziemniaków obierz, opłucz i pokrój w talarki. Następnie usmaż na maśle z odrobiną przypraw (koniecznie dodaj tymianek - fantastycznie podkreśla smak ziemniaków i kurek!). Gdy ziemniaki się zarumienią, przełóż je do formy, a na tej samej patelni podsmaż cebule pokrojoną w piórka z 400 g umytych i osuszonych kurek. Dodaj do nich śmietanę-kremówkę i lekko poprósz solą oraz pieprzem. Kurkowo-cebulowym sosem polej ziemniaki i piecz przez 35 minut w piekarniku pod przykryciem.

Zupa krem z kurek

Kurki fantastycznie sprawdzają się w zupach, zwłaszcza w kremach. Serwuje się je zazwyczaj z dodatkiem śmietany i kawałkiem bagietki. Jak przyrządzić smakowitą zupę krem z kurek? W dużym garnku należy zeszklić cebulę, czosnek, a następnie kurki (minimum 600 g). Potem całość zalać wodą i wsypać do niej ziele angielskie, liść laurowy oraz tradycyjne warzywa na bulion – ziemniaki, marchewki, seler, pietruszki i por. Po ok. 40 minutach, gdy warzywa zmiękną, należy dodać pozostałe przyprawy – sól i pieprz – i całość gotować jeszcze przez 5 minut. Po przestygnięciu wyjąć liść laurowy oraz ziele i zmiksować bulion na gładką masę. Gotowe!

Komentarze

  1. Bardzo lubię kurki :) Smaczne pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne pomysły, najbardziej kusi mnie zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne pomysły, chyba najbardziej kusi mnie zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkie pomysły bardzo mi się podobają. Kurki uwielbiam, szczególnie z dodatkiem makaronu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Szczerze powiedziawszy nie przepadam za kurkami. Zdecydowanie bardziej wolę smak pieczarek, maślaków i borowików. Pomysł na makaron bardzo mi się podoba i z chęcią wykorzystam z innymi grzybami :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *