Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 28 września 2018

Tarta owocowa

Grzechem byłoby nie skorzystać z ostatnich już chyba w tym roku świeżych owoców zerwanych we własnym sadzie. Jesień kalendarzowa już dawno przywitana, liście z drzew opadają, a resztki owoców jeśli jeszcze nie zebrane- same lecą na potęgę. U mnie na przerobienie czekają jeszcze jabłka, szara reneta, więc pewnie na czasie będę musieć się za nie zabrać, ale póki co polecam tartę ze śliwkami i gruszkami. Do przygotowanie w kilka chwil, do zjedzenia także 😋 



Na prostokątną formę do tart


Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
100g masła
1 żółtko
szklanki cukru pudru

Krem:
1 jajko
2 żółtka
170ml śmietanki30%
2 łyżki mąki tortowej
½ szklanki cukru

Dodatkowo:
2 gruszki
Kilka śliwek
Cukier puder do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania

Spód:
Składniki na ciasto siekamy, zagniatamy i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Następnie wykładamy blaszkę (spód i boki) i nakłuwamy widelcem. Przykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Pieczemy w 190⁰C przez 15 minut. Zdejmujemy papier z obciążeniem i podpiekamy kolejne 10-15 minut.

Krem:
W tym czasie miksujemy ze sobą składniki na krem. Wylewamy na podpieczony spód i układamy na wierzchu obrane, pozbawione gniazd nasiennych i ponacinane połówki gruszek oraz nacięte na krzyż i wydrylowane śliwki. Wstawiamy do piekarnika zmniejszając temp. do 170⁰C na ok 35 minut.
Po wystudzeniu wyjmujemy tartę z formy i posypujemy cukrem pudrem.

 

1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.