28.9.18

Gruszki zapiekane z serem pleśniowym i orzechami



Więcej czasu.
Więcej cierpliwości.
Więcej siły. Życzę sobie.
Bo nikt nie jest niezniszczalny.


Takie gruszki to świetna propozycja na niebanalną przystawkę czy kolację, jeśli wzbogacimy je dodatkowo o sałatkę czy kieliszek dobrego wina. Sezon na gruszki w pełni, może ktoś z Was się skusi na takie połączenie? Zapewniam, że jest wyborne :)

 
Składniki na 2 porcje:
  • 3 lekko twarde gruszki
  • około 100 g sera pleśniowego
  • spora garść orzechów włoskich 
  • pieprz

Gruszki przekrawamy na pół, obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne (najlepiej łyżeczką), tworząc zgrabne wgłębienie na farsz. Do środka każdej gruszki wkładamy kawałki sera i orzechów. Wierzch posypujemy czarnym pieprzem. Owoce układamy na blaszce. Wkoło układamy małe wiórki masła. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gruszki pieczemy około 20-30 minut, aż owoce zmiękną a ser ładnie się rozpuści.


5 komentarzy:

  1. co za smakołyk, bardzo, bardzo słodki. Pozdrawiam , Andula

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam,proste, ale jakie wykwintne☺

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię gruszki, orzechy i ser pleśniowy- pewnie by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest trio doskonałe - bardzo lubię tą kombinację smakową:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen