piątek, 28 września 2018

Makaron w sosie śmietanowo-serowym + filmik

Makaron w sosie
Przedstawiam dziś przepis na szybki i przepyszny obiad z kuchni włoskiej - mojej ulubionej - makaron w sosie śmietanowo-serowym. Tajemnicą tego fantastycznego smaku jest użycie twardego sera, nie zwykłego sera żółtego, ale jednego z tych twardych jak parmezan, grana padano czy corregio, ponieważ te sery są źródłem tajemniczego piątego smaku zwanego umami i stanowią sedno naszej potrawy.
Zakochacie się w tym daniu tak jak my, gwarantuję :-)

Danie jest wegetariańskie, a jeśli użyjemy bezglutenowego makaronu, wtedy też będzie bezglutenowe.

Do tego dania szczególnie polecam makaron wstążki.

Do przepisu dołączony jest filmik - na końcu posta :-)

* * *
Składniki (proporcje dla 3 osób):
  • 300 g makaronu (np. wstążki)
  • ok. 50-60 g masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g tartego twardego sera np. parmezan, grana padano lub corregio
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
  • ok. 2 łyżki siekanej natki pietruszki
Wykonanie:
1. Zaczynamy od posiekania natki pietruszki.















2. Odmierzamy 300 g makaronu i od razu nastawiamy wodę na makaron.














3. Rozpuszczamy masło na patelni.
















4. W międzyczasie zagotuje się woda na makaron, wrzucamy 3 łyżeczki soli na wrzątek i gotujemy makaron. Całość potrawy przygotujemy w trakcie, gdy makaron się gotuje. Makaronu nie odcedzamy. Przełożymy go prosto z gara do patelni z sosem. Ale to później. Teraz gotuje się makaron, a my tworzymy przepyszny sos.







5. Gdy masło się rozpuści, wtedy wlewamy śmietankę, mieszamy, całość musi się lekko pogotować. Solimy, sypiemy też trochę gałki muszkatołowej i białego pieprzu. Mieszamy. Następnie ściągamy patelnię z ognia i stopniowo wrzucamy ser, cały czas mieszając. Gdy już cały ser znajdzie się na patelni, wtedy sos podgrzewamy delikatnie (na jedynce).






6. W tym momencie makaron już się nam ugotował. Przekładamy go na patelnię z sosem, i mieszamy. Makaron ładnie oblepi się sosem i potrawa będzie przepyszna.
I od razu podajemy. Bezpośrednio na talerzu dekorujemy siekaną natką pietruszki i gotowe.
Smacznego :-)














Zapraszam na filmik:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz