piątek, 28 września 2018

Chleb na zaczynie z gruszką



Zapraszam na pyszny chleb z gruszką. Chrupiący i mięciutki z delikatnym posmakiem i zapachem tego owocu.
Nie bójcie się dodawać do zaczynu owoców. Wspomagają fermentację nadając wnętrzu chleba delikatności, a skórka jest chrupiąca za sprawą naturalnych cukrów w owocach.
Mogą to być jabłka, gruszki, winogrona i wiele innych. Najlepiej dodawać do zaczynu zmiksowane lub starte owoce.
Dodanie owoców do ciasta właściwego, wpływa bardziej na smak niż na jego fermentację. 


Chleb na zaczynie z gruszką


Potrzebujemy:

  • 85g zakwasu z mąki żytniej razowej,
  • 200g mąki żytniej typ 720,
  • 200g wody,
  • 300g startej dobrze dojrzałej gruszki razem ze skórką / najlepiej Klapsa /,

Składniki łączymy i pozostawiamy, najlepiej na noc, do przefermentowania na 15-16godzin.

Ciasto właściwe:

·         785g zaczynu / całość /,
·         280g mąki orkiszowej jasnej, ewentualnie pszennej chlebowej,
·         500g mąki żytniej typ 720,
·         170g startej gruszki, tyle ważyła jedna gruszka.
·         200g wody,
·         1 łyżka octu 4% jabłkowego,
·         sól morska, około 20g,

  
1.      Przygotowujemy 2 foremki 26x12 smarujemy delikatnie tłuszczem i posypujemy otrębami lub maką razową grubo mieloną.
2.      Łączymy z wodą sól i ocet.
3.      Mąki przesiewamy.
4.      Do zaczyny dodajemy zmiksowaną gruszkę i stopniowo mąkę i płyn.
5.      Wyrabiamy kilka minut drewnianą łyżką lub mikserem na małych obrotach do dobrego połączenia składników.
6.      Zostawiamy ciasto na 15 -20 minut, aby odpoczęło.
7.      Ciasto wykładamy łyżką do foremek, wyrównujemy wierzch, delikatnie spryskujemy letnią wodą, posypujemy mąką razową, wkładamy foremki z ciastem do worka foliowego i pozostawiamy do wyrośnięcia.
8.      Ciasto u mnie urosło dość szybko bo w ciągu 1,5 godziny.
9.      Pieczemy w początkowej temperaturze 230-240st. przez 15 minut.
10.  Zmniejszamy temperaturę do 200-210st i dopiekamy przez około 35minut, zmniejszając jeszcze stopniowo temperaturę pod koniec pieczenia.
11.  Po wyłączeniu piekarnika, chleby można pozostawić jeszcze chwilę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
12.  Wyjmujemy chleb z foremek, niemal natychmiast po wyjęciu z piekarnika, żeby nie zaparował.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print