Szukaj na tym blogu

czwartek, 27 września 2018

„Nadziane” papryki 😉

Właśnie mamy sezon na tanią paprykę, więc korzystajmy ile się da. Dziś papryka nadziana na bogato:) 



Składniki:
-3 papryki
-torebka  ryżu (100 g)
-1 duża cebula
-1/3 papryki żółtej
-1/3 papryki czerwonej 
-1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
-5 oliwek zielonych
-2 pomidory śliwkowe
-po łyżce keczupu łagodnego i pikantnego
-natka pietruszki
-łyżka oleju 

Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia najlepiej wysypując go z woreczka.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć drobno pokrojoną w kostkę cebulę i papryki. Suszone pomidory i oliwki również drobno pokroić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać z ryżem, dodać posiekaną natkę pietruszki i oba keczupy. Wymieszać. 
Z papryk odciąć wierzch, wydrążyć gniazda nasienne. Napełnić papryki farszem. Ułożyć w żaroodpornym półmisku, podlać szklanką gorącej wody lub bulionu i zapiekać w 200° przez 40-50 minut. Czas pieczenia zależy też od wielkości papryk.
Zalecam  przez pierwsze 20 minut piec papryki pod przykryciem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz