Makaron z kiełbasą, cukinią i papryką

Drukuj
28.09.2018   Magda

W czasie lunchu w pracy ten makaron z kiełbasą, cukinią oraz papryką jest najczęściej podjadaną potrawą przez moje koleżanki. Jest też najczęściej powtarzanym przepisem, bo smakuje bosko, śmiejemy się że trochę jak leczo z makaronem, do tego jest proste i do przygotowania w dużych ilościach w szybkim czasie. Dla mnie to wystarczająca rekomendacja, aby przygotować ten sycący obiad, zwłaszcza wtedy kiedy musimy podać coś na szybko.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 2 pętka kiełbasy, najlepiej podwawelskiej
  • 2 cebule
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża czerwona papryka
  • 200g drobnego makaronu
  • 5 łyżek gotowego, pikantnego sosu paprykowego, może być Ajvar
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki oleju

 

Zagotowujemy garnek z dobrze osoloną wodą na makaron. Gotujemy makaron al dente, następnie odcedzamy i nie przelewamy.

 

W czasie gdy makaron się gotuje, przygotowujemy resztę składników. Wszystkie składniki kroimy w podobnej wielkości, drobną kostkę – kiełbasę, cukinię, paprykę oraz cebulę. 

 

Na patelnię wlewamy olej, gdy się rozgrzeje wrzucamy pokrojoną kiełbasę. Kiełbasę obsmażamy, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumieni. Do niej dodajemy cebulę, paprykę oraz roztarte w dłoniach oregano i wszystko dalej smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż papryka lekko zmięknie – jeśli wszystko na patelni zacznie się przypalać, możemy dodać odrobinkę wody i przykryć pokrywką. Następnie na patelnię wrzucamy cukinię i mieszając, smażymy wszystko razem, już tylko przez chwilę – maksymalnie 5 minut.

 

Po tym czasie smażenia wszystkich składników, makaron powinien być już ugotowany. Dodajemy go na patelnię, może mieć odrobinę wody, razem z sosem paprykowym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy. 

 

Danie jest gotowe, podajemy je gorące. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.